TULASI

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

19.08.2019.

ŚRĪMAD BHĀGAVATAM 2.8.5


KAŽE SE DA SAMO JEDAN GOSPODINOV ČISTI BHAKTA MOŽE DA IZBAVI PALE DUŠE IZ ČITAVOG SVIJETA.

 

NA TAJ NAČIN ONAJ KO STVARNO IMA MILOST ČISTOG BHAKTE POPUT NĀRADE ILI ŚUKADEVA GOSVĀMĪYA I ONAJ KOGA JE OVLASTIO NJEGOV DUHOVNI UČITELJ KAO ŠTO JE NĀRADA OVLASTIO BRAHMĀJĪYA [DRUGOSTEPENOG KREATORA UNIVERZUMA], NE SAMO ŠTO MOŽE DA IZBAVI SAMOG SEBE OD ROPSTVA MĀYE ILI ILUZIJE, VEĆ MOŽE DA IZBAVI ČITAV SVIJET SVOJOM ČISTOM I SNAŽNOM DUHOVNOM MOĆI.

 

PREDANO SLUŽENJE GOSPODINA, S POSEBNIM NAGLASKOM NA SLUŠANJU ŚRĪMAD BHĀGAVATAMA REDOVNO I UVIJEK – NAJBOLJI JE PREPORUČENI NAČIN ZA OSLOBOĐENJE OD OKOVA ILUZIJE.

 

praviṣṭaḥ karṇa-randhreṇa   svānāḿ bhāva-saroruham

dhunoti śamalaḿ kṛṣṇaḥ   salilasya yathā śarat

 

SYNONYMS: praviṣṭaḥ — thus being entered; karṇa-randhreṇa — through the holes of the ears; svānām — according to one's liberated position; bhāva — constitutional relationship; saraḥ-ruham — the lotus flower; dhunoti — cleanses; śamalam — material qualities like lust, anger, avarice and hankering; kṛṣṇaḥ — Lord Kṛṣṇa, the Supreme Personality of Godhead; salilasya — of the reservoir of waters; yathā — as it were; śarat — the autumn season.

 

Zvučna inkarnacija Gospodina Kṛṣṇe, Vrhovne Duše, ulazi u srce samospoznatog bhakte, sjeda na lotosov cvijet njegovog odnosa u ljubavi s Gospodinom i na taj način čisti prašinu, koja nastaje od dodira s materijom, kao što su požuda, gnjev i pohlepa. Na taj način On djeluje poput jesenjih kiša koje padaju na lokve blatnjave vode.

 

SMISAO: Kaže se da samo jedan Gospodinov čisti bhakta može da izbavi pale duše iz čitavog svijeta. Na taj način onaj ko stvarno ima milost čistog bhakte poput Nārade ili Śukadeva Gosvāmīya i onaj koga je ovlastio njegov duhovni učitelj kao što je Nārada ovlastio Brahmājīya [drugostepenog kreatora univerzuma], ne samo što može da izbavi samog sebe od ropstva māye ili iluzije, već može da izbavi čitav svijet svojom čistom i snažnom duhovnom moći. Ovde je vrlo prikladno poređenje jesenjih kiša koje padaju na blatnjave lokve vode. Za vrijeme kišnog perioda, sva voda u rijekama se zamuti, ali u mjesecima julu i avgustu, za vrijeme kada kiša rijetko pada, mutna voda u rijekama, po čitavom svijetu se odjednom razbistri. Kada dodamo izvjesno hemijsko sredstvo, mali rezervoar vode kao što je to na primjer gradski vodovod, može da se pročisti, ali takvim malim naporom ne možemo da pročistimo ogromne količine vode kao što su to rijeke. Međutim, moćni, čisti Gospodinov bhakta ne samo što može da izbavi samog sebe, već i mnoge druge svojim društvom.

 

Drugim riječima, ako primijenimo druge postupke [kao što je njegovanje empirijskog znanja ill mistična gimnastika] možemo da pročistimo samo sopstveno srce, dok je čisto predano služenje Gospodina toliko moćno, da može pročistiti srca ljudi generalno, kada Gospodina služi čisti, moćni bhakta. Pravi predstavnik Gospodina kao što je to Nārada, Śukadeva Gosvāmī, Gospodin Caitanya, Šest Gosvāmīya i kasnije Śrīla Bhaktivinoda Ṭhākura i Śrīmad Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura i ostali mogu da izbave sve ljude svojim moćnim čistim predanim služenjem.

 

Ako se iskreno trudimo da slušamo Śrīmad-Bhāgavatam, spoznajemo svoj vječni odnos sa Gospodinom u nekom od transcendentalnih odnosa služenja, prijateljstva, roditeljske ljubavi ili bračne ljubavi i zahvaljujući takvoj samospoznaji odjednom započinjemo da transcendentalno služimo Gospodina s puno ljubavi. Ne samo što su sve čiste bhakte poput Nārade  samospoznate duše, već su sami po sebi osjećali duhovni nagon da propovijedaju svjesnost Kṛṣṇe, te da na taj način izbave mnoge pale duše, koje su upale u mrežu vezujućih sila materijalne prirode. Oni su postali toliko moćni, jer su iskreno slijedili principe Bhāgavatama redovitim slušanjem i obožavanjem. Takvim djelima se pročišćava materijalna požuda i drugo, zahvaljujući osobnom nastojanju Gospodina u srcu. Gospodin se uvijek nalazi u srcu živog bića, ali postaje manifestiran nečijim predanim služenjem.

 

Pročišćavanje srca putem njegovanja znanja ili mistične yoge, može biti dobro jedno vrijeme za pojedine osobe, ali to je kao pročišćavanje male količine stajaće vode hemijskim procesima. Takvo pročišćavanje vode djeluje jedno izvjesno vrijeme i mulj se nataloži, ali se voda ponovo zamuti, ako se čak i malo uzburka. Činjenica je da je predano služenje Gospodina, jedini način da za stalno pročistimo srce. Dok ostali metodi mogu da izgledaju dobri za jedno izvjesno vrijeme, postoji opasnost da dođe do ponovnog zamućivanja, ako se um uznemiri. Predano služenje Gospodina, s posebnim naglaskom na slušanju Śrīmad Bhāgavatama redovno i uvijek – najbolji je preporučeni način za oslobođenje od okova iluzije.

 

Canto 2: The Cosmic Manifestation         Chapter 8: Questions by King Parīkṣit

Bhaktivedanta VedaBase: Śrīmad Bhāgavatam 2.8.5

 

Buy Online Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness.

 

His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness.
<< 08/2019 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
66477

Powered by Blogger.ba