TULASI

Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

25.09.2019.

VERY CONFIDENTIAL INSTRUCTION -- VEOMA POVJERLJIVO UPUTSTVO [PART 1]


In the Bhakti-Sandarbha [283], Śrīla Jīva Goswāmīya says:

 

yady api śrī-bhāgavata-mate pañca-rātrādi-vad-arcana-

mārgasyāvaśyakatvaḿ nāsti, tad vināpi śaraṇāpatty-

ādīnām ekatareṇāpi puruṣārtha-siddher abhihitatvāt

 

"It is Śrīmad Bhāgavatam's opinion that the process of Deity worship is not actually necessary, just as the specific prescriptions of the Pañca-rātrā and other scriptures do not have to be followed. The Bhāgavatam enjoins that even without practicing Deity worship one can achieve the complete success of human life by any of the other devotional processes, such as simply offering oneself at the Lord's feet for His protection."

 

„Stav Śrīmad Bhāgavatama je da proces obožavanja Božanstava zapravo i nije neophodan, baš kao što se i ne moraju slijediti ni određene Pañca-rātrā upute i upute drugih spisa. Bhāgavatam određuje da čak i bez prakticiranja obožavanja Božanstava osoba može postići potpuni uspjeh u ljudskom životu, slijedeći bilo koji drugi proces predanog služenja [od 64 koliko ih ima], kao što je jednostavno predati se Gospodinovim lotosovim stopalima radi zaštite."

 

KOMENTAR: Ova izjava Śrīla Jīve Goswāmīya je data u Bhakti-Sandarbhi [283], a navedena je i u Śrī Caitanya Caritāmṛti Antya 6.223, na kraju stiha.

 

U Śrī Caitanya Caritāmṛti Antya 6.223, koja je prevođena sa engleskog, nema navedeneg prevoda sa latinične transkripcije sanskrita, ali ga zato možemo naći u engleskom originalu.

 

Inače, postoji ukupno šest Sandarbhi Śrila Jive Goswāmīya, najvećeg filozofa, koji je ikada postojao, velikog vaiṣṇave i vaiṣṇavskog Ācārye.

 

Generalno, u većini slučajeva, specijalno na početku, ali i kasnije u daljem toku duhovnog života i predanog služenja, moramo itekako slijediti upute šestorice Gosvāmīya, te Pañca-rātrā instrukcije i obožavati Božanstva, u skladu sa uputstvima svog duhovnog učitelja. Kako, znamo, za ovo doba je preporučeno obožavanje Śrī Śrī Nitāi Gaurāńga Božanstava [Śrī Śrī Gaurā Nitāi].

 

Također generalno rečeno, u svakodnevnoj praksi, tek na iznimno visokim duhovnim razinama i vjerovatno u veoma rijetkim slučajevima je moguće kao gore navedeno, ali je moguće. Dakle, nekada naizgled možemo naići na kontradikcije u vedskim spisima, ali u stvari kontradikcija nema i to ne smije da nas zbuni, postoje samo razlike u trenutnim razinama svjesnosti. S vremenom i upražnjavanjem redovne duhovne prakse – sadhane, dolazi do postepenog uzdizanja naše svjesnosti, shodno našoj karmi, trudu koji ulažemo i vremenu koje je potrebno da nešto kultiviramo, te zavisno i od viših faktora – milosti i blagoslova, koje dobijamo od Svevišnje Božanske Osobe Śrī Kṛṣṇe preko svog duhovnog učitelja, sadhua-vaiṣṇava i śāstra.

 

Nije baš tako jednostavno, ali radi lakšeg shvatanja, nekada se navodi da u nekom konačnom razlučivanju stvari, na našu karmu [predodređenost] otpada otprilike oko 72%, a oko 28% na naš trud, koji ulažemo.

 

To je rečeno zbog toga, da nam uvijek bude kristalno jasno, da ulaganjem povećanog truda na duhovnom planu i transcendentalnom putu dharme, te predanog služenja, možemo zaista uveliko uticati poboljšanje okolnosti u svom životu.  Istovremeno, sam trud bez odrđeneih karmičkih referenci, obično neće donijeti skoro ništa značajnije. Zato se trebamo dobro potruditi da u ovom životu steknemo što bolju karmu i duhovni kredit za ubuduće, bez obzira da li ćemo se ponovo roditi u ovom prolaznom svijetu i na planeti Zemlji, ili otići na niže svjetove, ili pak na više planetarne sisteme, ili u duhovno carstvo na Vaikuṇṭha planete, ili možda čak na vrhovnu planetu u čitavoj Božjoj kreaciji, na Goloka Vṛndāvana planetu [Kṛṣṇa-loku].

 

A, poslije velikog truda, dolaze blagoslovi i milost Svevišnjeg Gospodina Śrī Kṛṣṇe, koji su iznad svega na vidljivoj razini. Opet, kaže se u vedskim spisima da blagoslove bhakta uvijek slijede blagoslovi Kṛṣṇe.

 

Antya-līlā            Chapter 6: The Meeting of Śrī Caitanya Mahāprabhu and Raghunatha dasa Gosvāmī

Bhaktivedanta VedaBase: Śrī Caitanya Caritāmṛta Antya 6.223

 

Buy Online Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness.

 

 

<< 09/2019 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free countersMOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
68798

Powered by Blogger.ba